måndag 26 maj 2008

The final countdown

Under helgen som just har passerat så har jag (with a little help from my friends):
- fått på ett lager lack till på det översta bordet och de där listerna (hittills fyra lager)
- skrapat och slipat insidan på ruffsargen (inne i ruffen alltså)
- skrapat och slipat utsidan på ruffsargen (runt hela alltihop)
- bättrat på bottenfärgen där det behövdes, så att det inte är några vita kluttar kvar
- målat järnkölen med bottenfärg
- dammsugit ur ruffen och sittbrunnen, ända ner i kölsvinet, inför sjösättningen
- förbrukat en varmluftspistol men lånat en ny av grannen
- skrapat, slipat och lackat roderhuvudet
- slipat och lackat akterspegeln

Varför har jag inte lackat ruffsargen?, undrar den uppmärksamme läsaren. Jo, för att så småningom så skall vi klä den med genomskinlig epoxy. Inte så roligt på en träbåt, men så får det bli. För ett par år sedan var Fie med om en traumatisk upplevelse när hennes mast gick av, och när den knäcktes slog den sönder ruffen i förkant. Så det är ett par mycket prydliga sprickor där. Och eftersom det hela tiden har varit svårt nog att få henne tät mellan ruffen och däcket ändå, så skall det nu en gång för alla bli tätt.

Jag är rätt nöjd med att vi (jag och Marie som just då assisterade) gjorde markeringar för var Fie skall stå på sin vagn, så att vi kan få henne i balans på kärran direkt när vi tar upp till hösten. Vi sparade helt enkelt märken vid de olika reglarna, så att primern tittar fram. Bildbevis (på både Marie och en av markeringarna):Planen nu är som så att vi drar ner Fie till hamnen imorgon bitti. Där får hon stå i några dygn innan vi sjösätter, och under tiden häller vi i så mycket vatten vi kan på så många trasmattor som möjligt. Det gör väl förhoppningsvis att hon inte sjunker riktigt så fort... Vi planerar att sjösätta sist en dag, så att hon kan hänga kvar i kranen åtminstone över natten. Sedan får det bli lite konstgjord andning med hjälp av vår nyinköpta dränkbara pump.

Så, imorgon kan jag förhoppningsvis lägga ut ett par bilder på min skuta när hon står beredd för sjösättning i Hjo hamn.


1 kommentar:

Helena T sa...

Det är bara det att traktorgubben inte har någon traktor imorgon.... så det får bli på onsdag kväll istället.