måndag 18 augusti 2008

Årets happening

Utlovade bilder från Kyrkesund under Tjörn Runt häromdagen... Förutsättningarna är alltså: 60 meter smalt sund, de 500 båtarna skall passera från söder mot norr, den södergående strömmen är ca 5 knop, det blåser inte alls vid vattenytan men virvlar runt bergen. Bär av!

På nästa bild är det värt att lägga märke till färjan St Olof ("en vanlig dag på jobbet") och att det i vänsterkanten har dykt upp en folkbåt. Det är nummer 1299 och dagens första.


Men 1299 fick en bra lucka och lyckades ta sig snabbare än de flesta genom gröten. Det var faktiskt något som upprepades för de andra folkbåtarna som kom en stund senare klarade sig också relativt bra. Kan det vara långkölen tror ni? De fenkölade båtarna snurrade som karuseller...
Efter en stund kom nummer 830.


Och ytterligare en stund senare träffades nr 1233 och nr 374.

Och sedan 1280.


Ja, jösses, ni skulle ha sett spektaklet. Det var roligt att en starbåt vann tycker jag! Jag såg den tidigt gå igenom sundet och tänkte att den måste få en bra korrigerad tid, och så blev det ju. Grattis, Mats Johansson! Kul också var att en gammal bekant, Lena Having, placerade sig på 6:e plats med sin Spiff. Muy bien, chica!


11 kommentarer:

Yoyomba sa...

Åååh! Vad kul det ser ut! Vill också ut och segla...vad kostar en segelbåt? :P

Helena T sa...

Välkommen, Yoyomba! Tja... vad kostar en segelbåt? Allt från gratis (som Fie var för oss) till många många miljoner (som de min pappa jobbar med att bygga).

Men, vännen - du behöver ju inte fundera på det så länge jag har en båt! Välkommen ombord, när som helst! I helgen kanske?

/Helena

Yoyomba sa...

Åååh, hade varit massa skoj! :D
Absolut!!!
Vi kan ju höras av :)

Rickard har ju mitt nummer och vi har ju varandras msn :)

Ha det bäst!

/Anni

Pär B sa...

Verkligen kul att du fick med alla Folkbåtar på bild, jag har lagt en länk till det här blogginlägget i "Tjörn Runt ... 2008", men är du alldeles säker på att strömmen var 5 knop !?

Helena T sa...

Hej, Pär! Så roligt med ett livstecken från dig här! :-) Och tack för länkandet - kul!

Ja, det kändes lite kul att fota alla folkbåtarna i Kyrkesund - bättre motiv får man ju leta efter, eller hur?

Jag kan ju inte svära på att strömmen var 5 knop, men det var åtminstone inte långt ifrån. Jag är uppväxt på den där bryggan (jag bodde på Härön året runt tills jag var 18) och har inte vad jag minns sett sundet bete sig på det där viset... Och en snubben tappade i sin tjusiga hatt, och den satte helt klart god fart söderut - och inte var det ju vinden som flyttade den! :-)

På bilden där man ser folkbåt nummer 830 ser man tydliga virvlar bakom häcken på en tja-vad-det-nu-är-för-plastseglare närmast i bilden. Och den båten rör sig inte överhuvudtaget framåt, snarare bakåt.

Så, alldeles säker är jag inte - men väldigt säker. :-) Hur upplevde du strömmen, du som satt på en av båtarna? *nyfiken*

Pär B sa...

Det enda bekymmret vi hade var att hitta en väg förbi bröten av redlösa båtar, strömmen i sig var inget problem för oss, men det är ju klart att det rann nog på rätt bra i mittfåran, men det var bara bra för oss då den sög åt sig några manöverodugliga båtar som lämnade efter sig en bred gata intill Härön, där vi enkelt kunde passera hela surven, go bild du tog på oss när vi seglar framför det drivande kaoset :)

När vi väl passerat det där stökiga stället märkte vi inte av särskilt mycket ström, faktiskt inte innan heller.

Apropå långkölen, så är det nog både den och resten av den lilla smidiga Folkbåtens förtjänst, en större och klumpigare båt skulle nog få det lite besvärligt även med långköl, men det viktigaste är nog ändå att man hela tiden håller åtminstone styrfart i båten så att man kan segla dit man vill.

Helena T sa...

Ja, styrfart är en bra grej. Men det var verkligen lättare sagt än gjort för majoriteten...

I ärlighetens namn var jag förvånad över hur smidigt ni tog er förbi! Det var verkligen helt otroligt hur ni bara gled förbi "bröten", som sagt. Imponerande! :-)

Jag vet att det finns båtar som höll på i närmare tre timmar, bara för att ta sig förbi färjeläget. De finns med på bilder som är tagna med flera timmars mellanrum... en liten färgglad HobieCat, till exempel.

Och den fantastiskt vackra K25:an i lackad mahogny klarade sig förbi först på sjätte försöket. När de märkte att styrfarten var förlorad föll de av och gick nästan ändå ner till 5-knopsgränsen i södra änden av sundet för att få fart igen... och igen... och igen...

Ja, jösses - det finns mycket att säga om det där... :-)

/H.

Anonym sa...

Vad många båtar! Det där måste vara ett fantastiskt skådespel att betrakta. Nu vet jag bättre till nästa år.

Helena T sa...

Precis. Välkommen! :-)
/Helena

Anonym sa...

http://uk.youtube.com/watch?v=FpYCtS80dRA
Hittade denna idag.
Tjena

Helena T sa...

Tack för tipset, Marcin. Jag lägger den som ett eget inlägg här på min blogg...... :-)
/Helena